Čo sú pirohy "momo"?

Autor: OZ Marginal | 5.10.2014 o 15:14 | (upravené 6.10.2014 o 9:02) Karma článku: 5,88 | Prečítané:  717x

Viete, čo sú tibetské pirohy „momo“? Sú podobné našim slovenským pirohom. Zvyčajne sú plnené mäsom, cibuľou a zázvorom. Ak máte chuť, recept nájdete na konci článku.

Koncom augusta sme sa s našim občianskym združením Marginal zúčastnili podujatia Hostia Hostia. Naši klienti pohostili vyše sto návštevníkov tzv. Restaurant Day (celosvetový projekt, v ktorom si ktokoľvek s vášňou pre dobré jedlo môže otvoriť pop-up reštauráciu na jeden deň) na Peknej ceste v Rači. Mimo prítomných kuchárov z Vietnamu, Beninu a Kamerunu, naše občianske združenie v rámci projektu „CoolTourSwap“ s podtitulom „Ochutnaj, vyrob si, nauč sa“ podporeného Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky zastupovali klienti, z Tibetu, Iraku a Somálska.  Okrem ochutnávok jedla sa návštevníci mohli naučiť napísať svoje meno,  pozdraviť sa, či dokonca zaspievať si v jazyku krajiny pôvodu našich klientov. Program bol ozaj pestrý. Diskutovali sme o aktuálnej situácii utečencov na Slovensku, návštevníci stánku sa pýtali na islam a jeho vzťah k aktuálnym konfliktom, mohli si tiež zakúpiť komiks o živote Dalajlámu.

Cieľom projektu je nielen informovať verejnosť o kultúre našich klientov – utečencov, ale aj naučiť klientov prezentovať seba a svoje zvyky pred majoritnou spoločnosťou Slovenska. Akciu jednohlasne hodnotíme ako mimoriadne úspešnú. Účastníci z Tibetu nás naučili spievať po tibetsky a keď sa na večer na akciu vrátili, overili si, ako si ju pamätáme. Rodina zo Somálska za zdržala až do západu slnka a na dekách sa zoznámila s mnohými ďalšími rodinami. Klienti z Iraku nás naučili mnohým zaujímavostiam. Vedeli ste napríklad, že Irak bol predtým Mezopotámia alebo že práve v Iraku bolo vynájdené koleso?

Ďakujeme Krasňanskému zelovocu, Tibetskej asociácii, Ministerstvu kultúry Slovenskej republiky a priateľom za pomoc s prípravami.

Príďte aj nabudúce a dozveďte sa viac o kultúre a jazyku našich klientov – utečencov. V čom sme rovnakí a v čom sme iní? Mohli sme sa vidieť aj na Festivale národnostných menšín v Martine, Malom Trhu v Žiline a najbližšie na Polievkovom festivale v Košiciach. Tešíme sa na Vás!

Pripájame recept na “momo“. Uvarte si aj vy! Ak si neuvaríte, môžte zájsť do čoskoro otvoreného fast foodu v Bratislave, kde budú naši klienti z Tibetu predávať práve pirôžky momo.

 

 

 

Momo – tibetské pirohy

Ingrediencie:

Cesto: 500 g polohrubej múky, cca 1dl vody

Plnka: 500 g mletého hovädzieho mäsa, 2 stredne veľké cibule, 2PL červeného nastrúhaného zázvoru, 3 strúčiky cesnaku, 1ČL soli (vegetariánska verzia napr. so špenátom, kapustou a mrkvou)

Postup:

Cesto: Zmiešajte múku s vodou a podľa potreby pridajte toľko vody, aby sa vytvorilo cesto, ktoré drží pohromade, ale nelepí sa na prsty. Mieste ho rukami dovtedy, kým nie je hladké a pružné. Cesto nechajte odpočívať asi 30 min. v prikrytej nádobe, aby sa nevysušilo.

Mäsová plnka: Cibuľu nakrájajte nadrobno. Zázvor nastrúhajte najemno (alebo rozmixujte na kašu) a spolu s cibuľou ho zamiešajte do mäsa. Pridajte pretlačený cesnak a soľ. Dôkladne premiešajte rukami.

Plnenie: Natrhajte cesto na malé asi 3-4 cm guľky a rozvaľkajte ich na 1-2 mm placky s priemerom asi 7 cm. Čajovou lyžičkou si naberte kopček nachystanej plnky a umiestnite ju do stredu placky, ktorú máte položenú na dlani. Dlaň jemne privrite, aby sa placka v strede prehla a vznikli 2 polkruhy. Ukazovákom a palcom druhej ruky tieto polkruhy „štípancami“ po celom obvode spojte. Tým sa plnka uzavrie dovnútra. Ak sa vám podarí na jednej polovici urobiť zároveň volánik pri zatváraní, dosiahnete skutočný tibetský tvar polmesiaca. Ak sa vám hneď dariť nebude, je to normálne.

Naparovanie: Ak máte všetky „momáče“ nachystané, uložte ich vedľa seba do naparovacieho hrnca bez toho, aby sa navzájom dotýkali. Ak nechcete, aby sa k hrncu prilepili, najprv ho potrite olejom. Naparujte 20-25 minút. Hotové momo podávajte horúce na tanieri poukladané do kruhu. V strede vznikne miesto na malú mištičku s kečupom či čili omáčkou. Dobrú chuť!


Autor článku: Michaela Guldanová

Autor fotografii: Ema Podobová

Recept, zdroj: Tibetská asociácia

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Fico na sneme opäť útočil aj na médiá

Vo funkcii podpredsedov skončia Dušan Čaplovič a Pavol Paška.

DOMOV

Odhalila kauzu predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

EKONOMIKA

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Jazdiť bude len so siedmimi vozňami.


Už ste čítali?